Фото без опису В Ніжинському РС №3 філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області розпочато проведення занять за  пробаційною програмою «Подолання домашнього насильства» з повнолітнім суб’єктом пробації.

   Пробаційна програма – програма, що призначається за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням або особі засудженій до пробаційного нагляду, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

  • Мета реалізації пробаційних програм – виправлення суб’єктів пробації, на яких судом покладено обов’язок проходження пробаційних програм, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.
  • Завдання реалізації пробаційних програм – застосування комплексу заходів, необхідних для корекції соціальної поведінки суб’єктів пробації або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити.

   На сьогодні наказами Міністерства юстиції України затверджено такі види пробаційних програм для повнолітніх та неповнолітніх суб’єктів пробації:

  • Зміна прокримінального мислення;
  • Подолання агресивної поведінки;
  • Попередження вживання психоактивних речовин;
  • Формування життєвих навичок;
  • Подолання домашнього насилля.

   Метою пробаційної програми «Подолання домашнього насильства» є досягнення позитивних змін у поведінці суб’єкта пробації через розвиток у нього ненасильницьких поведінкових моделей, подолання дисфункційних установок влади, контролю та превалювання над партнером чи іншими членами сім’ї, а також шляхом формування навичок саморегуляції психоемоційних станів, управління гнівом й агресивною поведінкою, формування установок рівності та партнерства.

   Інформацію про необхідність проходження пробаційної програми суд може отримати з досудової доповіді, яка містить висновок про можливість виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк з урахуванням доступних програм та послуг, за умови реалізації яких можливо досягнути належної поведінки без застосування покарань, пов’язаних з ізоляцією від суспільства.

Начальник сектору

Анна ГОРБАЧ