Небезпечна риба з прісноводних водойм Можливий БОТУЛІЗМ!
У зв’язку з погіршенням якості води у річці Сейм та масовим мором риби заборонено споживання риби прісноводних водойм: мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу не можна вживати, у тому числі сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудників інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!
Одну з найбільших загроз може становити ботулізм — гостре інфекційне захворювання.
Ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом з групи клостридій. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки.
Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Ботулотоксин потрапляє в шлунок, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється по організму, до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.
Від людини до людини інфекція не передається. Хворий може становити небезпеку лише через виділення в навколишнє середовище бактерій ботулізму з фекаліями.
Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування можуть призвести до паралічу і навіть смерті.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення - в’яленої, рідше сушеної та риби холодного копчення.
То чому ж саме в’ялена, сушена чи холодного копчення риба є небезпечною:
• Не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв. при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;
• Може бути заражена в природніх умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природнім анаеробним середовищем (без кисню);
• Clostridium botulinum знаходиться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджується в окремих його частинах, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька людей, які споживають в їжу заражені ботулотоксином частини рибного продукту;
• Соління відбулося вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
• Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Але може утворюватись газ і банки консерви стають бомбажні (здуті);
• Споживач не може 100% знати про умови зберігання чи транспортування рибної сировини, або готового продукту: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.
Симптоми ботулізму включають:
виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю в роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення;
блювання, закреп і здуття живота;
параліч дихальних м’язів.
Підвищення температури тіла (лихоманка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.
Негайно звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який з перелічених симптомів.
Будьте пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікаря.
Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
Ніжинський міськрайонний відділ ДУ "Чернігівський ОЦКПХ МОЗ"'