Фото без опису 30 серпня 2024 року Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО та продовжив виплати ще на один 6-місячний період. 

  • Виплати допомоги було автоматично продовжено ще на один 6-місячний період тим сім’ям ВПО, які мали право на її виплату у серпні.  Водночас, майнові критерії для отримання виплат не змінились а  саме, допомога не призначається / не виплачується внутрішньо переміщеній особі, яка протягом трьох останніх  місяців або під час її отримання : 1. придбала транспортний засіб, з року випуску якого минуло менш як п’ять років; 2. здійснила покупку (квартири, земельної ділянки, тощо)на суму. що перевищує  100 тис.грн. 3. має гроші на депозитному рахунку, що перевищують 100 тис. грн.. 4. здійснила операції з покупки безготівкової іноземної валюти або дорогоцінних металів  на суму, що перевищує 100 тис. грн; 5. має  у власності житлове приміщення, розташоване на території,  де не ведуться бойові дії ( Наказ №309), житлова площа якого більша за 13,65 кв. м на одного члена сім’ї.

          Органами соціального захисту населення було проведено перевірку уповноважених осіб/отримувачів допомоги на відповідність критеріям. На сьогоднішній день пройшли перевірку 1011 особових справ по Ніжинському району. У результаті в жовтні допомога на проживання для внутрішньо переміщених  була нарахована по  905 особовим справам.    

Уточнено, що не включаються до складу сім’ї, а отже їх доходи не впливають на призначення допомоги на проживання особам, які: 

  • не проживають разом із отримувачами та не пов’язані з ними спільним побутом, що підтверджено документально; 
  • сплачують аліменти;
  • зниклі безвісти;
  • перебувають у полоні;
  • перебувають за кордоном; 
  • депортовані за межі України;
  • перебувають на ТОТ. 

Зверніть увагу!  Зазначені обставини мають бути підтверджені документально. 

  • Визначено, що не включаються до складу сім’ї особи, призвані на військову службу під час мобілізації, а також особи, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у складі Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону.

          Відповідно дохід таких осіб не буде враховуватись при визначенні права на виплати ВПО всій сім’ї. Варто зауважити, що раніше не враховувався дохід лише військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, про що потрібно було надавати довідку за формою №6. 

          Так як переважна більшість таких сімей не отримували допомогу у серпні, радимо звертатися із заявою до органу соцзахисту населення або ЦНАПу для продовження виплат. 

          Дата переміщення  (повторного переміщення) для отримання допомоги внутршньо переміщеній особі —  має бути після 01.01.2022 року а середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача — не більше 9444 грн.  

          Студенти до 23 років, які при цьому не мають власної сім’ї, мають право звертатися за призначенням допомоги до територіальної громади або до органів соціального захисту населення.

За інформацією управління соціального

захисту населення райдержадміністрації