На Чернігівщині з 12 по 26 травня поточного року відбудуться планові навчальні збори військовозобов’язаних оперативного резерву ІІ черги та резервістів окремої бригади територіальної оборони оперативного командування «Північ». Основними навчальними цілями планових зборів визначено удосконалення рівня умінь і практичних навичок командирів, штабів та особового складу підрозділів територіальної оборони області щодо управління підрозділами, підвищення індивідуальних навичок військовозобов’язаних щодо виконання визначених завдань на реальних об’єктах регіону.

     Тож про організаційні моменти, а саме: про проведення оповіщення військовозобов’язаних резервістів, стан забезпечення особового складу батальйону територіальної оборони, графік доставки резервістів та залучення техніки йшлося сьогодні на нараді зі старостами, за участі представників Батуринської та Дмитрівської громад, що провів Бахмацький міський голова Павло Шимко. Міський голова наголосив, що навчання резервістів є звичною практикою для всіх європейських країн, у тому числі й для України. Нагадав, що подібні навчання проводилися й раніше у 2018 році. Також зазначив, що він особисто та працівники міської ради теж візьмуть участь у навчальних зборах з тероборони. Учасники зборів отримають або ж удосконалять навички у військовій справі з метою реагування на можливі ризики та загрози з боку агресора. І, звісно, це підвищить обороноздатність нашої держави в цілому.

     Військовий комісар Бахмацького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Віктор Московченко доповів, що під час навчань будуть відпрацьовуватися завдання з охорони та захисту державного кордону, охорони органів державної влади, посилення охорони критичних об’єктів, несення служби на блокпостах. Акцентував, що особливостями формування бригади тероборони є залучення патріотично налаштованих місцевих мешканців віком від 18 до 60 років, придатних за станом здоров’я до військової служби. Тобто, це можуть бути як військовозобов’язані запасу, так і ті, хто з якоїсь причини не проходив військову службу.

    Важливо, що за військовозобов’язаними на час проведення зборів зберігаються місце роботи незалежно від підпорядкування і форм власності, обіймана посада та середньомісячна заробітна плата на підприємстві. Також їм виплачують добові.

    Базові табори розміщуватимуться в межах Чернігівського, Ніжинського, Прилуцького, Новгород-Сіверського та Корюківського районів та безпосередньо місті Чернігові.

    Водночас нагадаємо, нещодавно внесено зміни до Кримінального кодексу України, де підвищується відповідальність за ухилення від військового обліку або навчальних зборів. Зокрема, ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів — каратиметься штрафом від 8500 до 11 900 гривень або виправними роботами на строк до 2 років.