Фото без опису На даний час у світі існує велика кількість інфекційних захворювань спричинених вірусами та бактеріями. Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, а деякі — навіть до смерті. Від багатьох інфекційних захворювань можна захиститися з допомогою щеплення. Така група інфекцій називаються вакцинокерованими. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до вироблення захисту людини від відповідної інфекційної хвороби. Результатом щеплення є формування специфічного післявакцинального імунітету (антитіл) у крові вакцинованого.

           Інфекційні хвороби, від яких (або від тяжких ускладнень яких) можна захиститися за допомогою імунізації, передаються від інфікованої особи до здорової, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

           Щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти 2,5 млн дитячих життів. Нещеплені діти ризикують інфікуватися, тяжко хворіти, а деколи й померти від наслідків захворювань. Застосування вакцин знижує вірогідність поширення відповідних інфекцій у сотні разів. Сьогодні альтернатив вакцинації з метою профілактики захворювання на відповідні інфекції немає. Ризик поширення захворювань серед дітей, які не отримали щеплення, значно вищий, ніж у захищених шляхом вакцинації.

           На жаль, в Українських реаліях, щодня гинуть люди від російських бомб та обстрілів. Давайте не дозволимо дітям страждати ще й від інфекційних захворювань.
До інфекцій, яким можна запобігти щепленнями, належать кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція.

           Правець

    Серед основних симптомів правця є стиснення щелепи та неможливість відкрити рот, раптові болючі спазми м’язів, утруднене ковтання, конвульсії, висока температура, головний біль. Перебіг правця морже ускладнитись зупинкою дихання та серцебиття через параліч серцевого та дихальних м’язів. Правець може виникнути після будь-яких травм забрудненими спорами збудника предметами з пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок. Зазвичай симптоми з’являються впродовж декількох тижнів від моменту зараження.

   Дифтерія

    Дифтерія - передається повітряно-крапельним і контактим шляхами. Проявляється у вигляді ангіни, під час якої на мигдаликах утворюються плівки білого або сіруватого кольору, що утруднюють дихання, підвищення температури тіла, осиплість голосу, набряк шиї. Дифтерійний екзотоксин потрапляє у кров та вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки.

   Кашлюк

   Кашлюк – передається повітряно-крапельним шляхом та розвивається спершу як звичайна застуда. Згодом приєднується запалення дихальних шляхів та ураженням ЦНС, що супроводжується нападами спазматичного кашлю з глибоким свистячим видихом, який порушує дихання, аж до його зупинки. У дітей першого року життя це захворювання протікає вкрай тяжко, викликає тяжкі ускладнення та часто приводить до смерті.
   Єдиним надійним способом захисту від дифтерії, правця та кашлюку є вакцинація. Дітям проводять щеплення комбінованою вакциною у віці 2, 4, 6 та 18 місяців. У віці 6 та 16 років роблять ревакцинацію вакцинами з дифтерійно-правцевим компонентом. Але треба пам’ятати, що дорослим для повного захисту від дифтерії і правця також потрібна ревакцинація кожні 10 років. Якщо хто-небудь не був раніше вакцинований від цих інфекцій, то будь-коли можна отримати як мінімум три дози вакцини з інтервалом у 1 місяць між першою і другою дозою та 6 місяців між другою і третьою дозами з подальшою ревакцинацією кожні 10 років.

   Кір

Кір – висококонтагіозне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. Людину будуть турбувати висип, сильна інтоксикація, виражена загальна слабкість, кон’юнктивіт. Може ускладнитись пневмонією чи енцефалітом. З 1000 хворих на кір 1 помирає.

   Краснуха

Краснуха – інфекція, яка проявляється запаленням лімфатичних вузлів та характерним висипом. При захворюванні вагітних можливе часто зараження плода з виникненням вродженої краснухи з численними і тяжкими вадами розвитку.

   Паротит

   Паротит - проявляється гарячкою, інтоксикацією, ураженням слинних залоз, центральної нервової системи іноді статевих залоз, молочних залоз та підшлункової залози. Захворювання хлопчиків в дитинстві може стати причиною безпліддя в майбутньому.
Надійним способом захистити себе від кору, краснухи та паротиту є вакцинація. Вакцинацію дітей від цих інфекцій здійснюють у 12 місяців та 6 років вакциною КПК. Невакцинованим дорослим для захисту від кору, краснухи та паротиту також можна зробити щонайменше одну дозу вакцини КПК.

   Поліомієліт

   Поліомієліт передається через брудні руки, забруднені харчові продукти і воду, брудні руки, іноді — повітряно-крапельним шляхом. Основними симптомами поліомієліту є лихоманка, втома, головний біль, нудота, блювання та діарея. Приблизно у одного з 200 захворівших розвивається незворотній параліч кінцівок, а 5-10% таких людей помирають через параліч дихальних м’язів. Спалах поліомієліту був зафіксований у 2021-2022 році, постраждало понад 20 дітей,  двоє з яких мали паралітичну форму. Вірус поліомієліту продовжує циркулювати у навколишньому середовищі в Україні та становить небезпеку і на даний час.

   Єдиним надійним способом запобігти розвитку поліомієліту є вакцинація. Щеплення дітей здійснюють у віці 2 і 4 місяці інактивованою поліомієлітною вакциною та в 6, 18 місяців і 6, 14 років оральною вакциною з ослабленим вірусом. Якщо дитина не щеплена проти поліомієліту, то потрібно негайно отримати як мінімум 3 дози вакцини з інтервалом 1 місяць між ними.

   Гепатит В

   Гепатит В — потенційно небезпечне для життя інфекційне захворювання печінки, збудником якого є вірус гепатиту В. Це захворювання є серйозною проблемою охорони здоров'я в усьому світі. Інфекція може переходити в хронічну форму з високим ризиком смерті від цирозу і раку печінки

   Захиститися від інфікування вірусним гепатитом В можна з допомогою вакцинації. Перше щеплення проводять діткам в перші дні після народження, друге на другому місяці життя, а третє на шостому місяці життя. Невакцинованим дорослим за бажанням також можна зробити вакцинацію проти гепатиту В за схемою 0-2-6 місяців.

   Гемофільна інфекція

   Гемофільна інфекція характеризується переважним ураженням органів дихання, центральної нервової системи та розвитком гнійних вогнищ у різних органах. Джерелом і резервуаром інфекції є тільки хвора людина. Механізм передачі — повітряно-крапельний, проте у маленьких дітей шлях передачі може бути контактним.     

   Захистити свою дитину від гемофільної інфекції можна шляхом вакцинації за схемою 2-4-12 місяців.

   Запрошуємо всіх переглянути у себе та своїх близьких наявність щеплень відповідно до рекомендацій та за необхідності звернутися до кабінету вакцинації Бахмацької амбулаторії ЗПСМ, що знаходиться за адресою м.Бахмач вул. Соборності, 32 перший поверх.

   Наголошуємо на тому, що єдиний надійний захист від таких небезпечних інфекцій, як правець, дифтерія, кашлюк, поліомієліт, гепатит В, кір, краснуха, гемофільна інфекція є вакцинація. Вакцинуйте себе та своїх дітей, ставтеся відповідально до збереження свого здоров’я.

   Довідково: за підтримки  проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», яку виконує організація Пакт, у Бахмацькій амбулаторії ЗПСМ для зручності пацієнтів та медичного персоналу здійснюється оновлення обладнання для цифрової обробки інформації про щеплення. Також в межах Проєкту медичні працівники закладу беруть участь у семінарах та тренінгах, що дозволяє пропонувати мешканцям нашої громади найбільш ефективні та сучасні методи профілактики захворювань та збереження здоров’я громадян.

Медичний директор

КНП «Бахмацький МЦ ПМСД»      

Б.І.Полянська