Головне управління ДПС у Чернігівській області звертає увагу платників податків на дотримання правил перерахування коштів для сплати податкових зобов’язань та єдиного внеску.

   Податковим кодексом України визначено податковий обов’язок платника – це обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку в порядку і строки, визначені Кодексом (стаття 36). Виконанням податкового обов’язку визнається сплата у повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у встановлений податковим законодавством строк (стаття 38).

   Зауважуємо, що податкове зобов’язання вважається погашеним, а податковий обов’язок виконаним лише у разі сплати податку, збору, єдиного внеску на відповідний рахунок, відкритий у Державній казначейській службі України.

   Для визначення рахунка для сплати податків, зборів, єдиного внеску платнику потрібно врахувати вимоги Кодексу щодо зарахування таких податкових зобов’язань в залежності від виду податку, збору:

   - для податків і зборів, що надходять до державного бюджету – відкрито один рахунок на всю область для кожного податку (як приклад, по податку на додану вартість, по акцизному податку на кожний вид підакцизної продукції, по військовому збору, по екологічному податку за викиди двоокису вуглецю);

   - для податків і зборів, що справляються за місцем основного обліку – необхідно обрати бюджетний рахунок відповідної громади, у якій зареєстрований платник податків (як приклад, податок на прибуток підприємств, єдиний податок, акцизний податок на пальне, транспортний податок);

   - для податків і зборів, що справляються за місцем розташування об’єктів оподаткування – обирається бюджетний рахунок територіальної громади, у якій розміщено об’єкт оподаткування (як приклад, земельний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, рентна плата за спецвикористання лісових ресурсів, надр, плата за ліцензії на право торгівлі підакцизними товарами).

   При перерахуванні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування необхідно обирати правильний рахунок в залежності від того, за кого сплачується внесок – із зарплати найманих працівників, із грошового забезпечення військовослужбовців, із доходів підприємця. Також важливим нюансом при перерахуванні ЄСВ є норма законодавства щодо справляння внеску за місцем основного обліку. Тобто, у разі зміни місцезнаходження юридичної особи або підприємця на іншу область або м.Київ – єдиний соціальний внесок необхідно перераховувати за новим місцем обліку.

 Фото без опису  Звертаємо увагу, що при перерахуванні податку на прибуток платникам необхідно враховувати форму власності підприємства чи установи, адже для підприємств різних форм власності Міністерством фінансів України визначено різні коди класифікації доходів бюджету (ККДБ), а Держказначейством відкрито окремі рахунки. Також окремі ККДБ з податку на прибуток передбачені для банківських установ, страхових організацій, підприємств, створених за участі іноземних інвесторів та іноземних юридичних осіб.

   Для підприємств комунальної форми власності передбачено окремі ККДБ та відкрито окремі рахунки з податку на прибуток та частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до відповідного місцевого бюджету, в залежності від територіального підпорядкування підприємства (область, район, територіальна громада).

   По окремих видах податків Держказначейством відкрито рахунки окремо для юридичних та фізичних осіб (наприклад, земельний податок, податок на нерухоме майно, транспортний податок, єдиний податок).

   Інформацію щодо реквізитів рахунків для зарахування платежів до державного та місцевих бюджетів, а також єдиного внеску на загальнообовязкове державне соціальне страхування по Чернігівській області розміщено на офіційному веб-порталі ДПС України за електронною адресою ch.tax.gov.ua (субсайт ГУ ДПС у Чернігівській області) в розділі «Рахунки для сплати платежів».

   Для зручності платників відомості про реквізити рахунків для сплати податків і ЄСВ розміщено у Центрах обслуговування платників та податкових інспекціях області.

   Також рекомендуємо інформацію про реквізити рахунків для перерахування коштів в погашення податкових зобов’язань отримувати в інформаційно-комунікаційній системі (ІКС) «Електронний кабінет» (cabinet.tax.gov.ua). Вказана інформація буде доступна платнику за умови наявності в ІКС відповідної інтегрованої картки платника по конкретному податку.

          Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області