Фото без описуВідповідно до частини четвертої розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» всі юридичні особи протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказом про структуру власності, мали подати державному реєстратору документи для оновлення в Єдиному держреєстрі відомостей про КБВ. Таким чином, для здійснення оновлення цих відомостей було відведено період з 11 липня по 11 жовтня 2021 року.

   Верховною Радою було прийнято закон України, яким подовжено цей термін ще на 9 місяців (до 11 липня 2022 року). Міністерство юстиції наказом від 29.06.2021 р. №2320/5 внесло зміни до наказу від 18.11.2016 р. №3268/5. Завдяки цьому в новій редакції викладено форми реєстраційних заяв.

   Зверніть увагу! Закон не робить виключень для підприємств, де засновниками є фізичні особи, як це передбачалося відповідним законопроєктом. Таким чинном, подавати цю інформацію доведеться всім, але тепер вже у термін до 11 липня 2022 року.

   Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» передбачено щорічне підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, в тому числі громадського об’єднання.

   При цьому цей Закон встановив, протягом якого строку має бути підтвердження – 14 календарних днів з дати державної реєстрації. Тому кожна юридична особа в 2022 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юридичної особи має підтвердити відомості про КБВ.

Наприклад, якщо юридична особа зареєстрована 10 лютого, то обов’язок щодо подання документів відповідно до статті 171 вищезазначеного Закону в неї виникає з 10 лютого 2022 року.

  Варто також звернути увагу, що інформацію про кінцевих бенефіціарів розкривають всі юридичні особи, крім:

  • політичних партій, структурних утворень політичних партій;

  • професійних спілок, їх об'єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об'єднань;

  • творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок;

  • організацій роботодавців, їх об'єднань;

  • адвокатських об'єднань;

  • торгово-промислових палат;

  • об'єднань співвласників багатоквартирних будинків;

  • релігійних організацій;

  • державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій;

  • державних і комунальних підприємств, установ, організацій.