Фото без опису Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 22 листопада, здійснено 35 виїздів, під час яких виявлено 197 боєприпаси, з них 1 авіаційна бомба.

   Зокрема,  22 листопада  у Житомирській області піротехніками ДСНС знищено  26 вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни. На полі, що поблизу с. Дубова Гришківецької територіальної громади Бердичівського району, шукачі металу натрапили на кілька підозрілих металевих предметів схожі на боєприпаси та сповістили про це рятувальників. Фахівці ДСНС, які прибули на місце знахідки, ідентифікували їх як 12 осколочних авіаційних бомб. Крім того, у ході додаткового обстеження території піротехніки виявили ще 14 подібних небезпечних знахідок.

   19 листопада на Черкащині   знищено одну мінометну міну калібром 82 міліметри часів Другої  світової війни. Небезпечну знахідку знайдено на полі у селі Водяники. Всього з початку року в області вилучено і знищено 3 тис. 267 боєприпасів часів Другої  світової війни.

   18 листопада піротехніки ДСНС Волині знищили 5 боєприпасів часів минулої війни, виявлені напередодні поблизу сіл Ватин і Бужани Луцького району «чорними» археологами на полях.  По прибуттю на місце небезпечних знахідок, сапери ДСНС ідентифікували їх як 1 артилерійський снаряд калібру 76 міліметрів та  чотири 82- міліметрові мінометні міни. Усі вилучені боєприпаси вивезені у спеціальне місце та знищені шляхом підриву. Загалом з початку року працівниками групи піротехнічних робіт ГУДСНС України у Волинській області вилучено та знищено 777 вибухонебезпечних предметів часів  минулих війн.

   18 листопада  піротехніками  ДСНС України у Миколаївській області знищено два вибухонебезпечних предмети часів минулих війн.

   Один боєприпас, а саме артилерійський снаряд калібром 76 мм, виявлено під час проведення земляних робіт у полі біля с. Миколаївське Миколаївського району. Мінометну міну калібром 50 мм виявлено за межами населеного пункту с. Ковалівка Ольшанської селищної територіальної громади Миколаївського району, де відповідно до річного Плану виконання завдань та заходів з протимінної діяльності на території Миколаївської області Головного управління на 2021 рік, проводиться обстеження території. Піротехнічним підрозділом ДСНС знищено боєприпаси шляхом контрольованого підриву у спеціально відведеному місці.

   Крім того,  тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.  Так, за минулу добу підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводилась ООС виявлено та вилучено 81 ВНП, обстежено на наявність ВНП 1,45 га території.  З початку залучення (з 06.07.2014) виявлено, вилучено та знешкоджено 156 320 одиниць ВНП, перевірено на наявність ВНП 734 будівлі та споруди, перевірено ділянки території загальною площею 25 353,41 га, перевірено ділянки водної акваторії загальною площею 58,08 га.

    Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 80 тис. 244 вибухонебезпечних предмета, у тому числі, 1 тис. 006   авіаційних бомб.

   Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

   Категорично забороняється:

торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

   Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Начальник Ніжинського

РУ ГУ ДСНС України

у Чернігівській області Віктор КРАВЕЦЬ