Правові та організаційні засади забезпечення та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати регулюються  Законом України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).

   Сума єдиного внеску напряму залежить від встановленої мінімальної заробітної плати та нараховується щомісячно за ставкою 22 від. від «мінімалки». У періоді січень-вересень 2022 року єдиний внесок складає 1430,00 грн на місяць, у періоді жовтень-грудень 2022 року – 1474,00 грн на місяць.

    Боржникам з єдиного внеску краще вчасно виконати свій конституційний обов’язок, здійснити належні розрахунки по сплаті внеску до бюджету, гарантувати собі та найманим працівникам гідне пенсійне забезпечення та соціальні виплати, які передбачені чинним законодавством. Тим самим уникнути застосування заходів стягнення заборгованості з єдиного внеску, який не має строку давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені.

   Як дізнатися про наявність/відсутність заборгованості з єдиного внеску?  Для цього можна особисто звернутися до ДПС з відповідною письмовою заявою, або безпосередньо переглянути інформацію щодо заборгованості зі сплати єдиного внеску в «Електронному кабінеті платника», обравши в меню приватної частини кабінету «Стан розрахунків з бюджетом».

   Головним управлінням ДПС приділяється особлива увага погашенню заборгованості з єдиного внеску. Адже наявність заборгованості по сплаті ЄВ – це не лише недотримання коштів державою, а ще й втрата особами, які підлягають загальнообов’язковому страхуванню страхового, стажу, а також права на пенсію.

  Тільки сумлінне ставлення платників до своїх обов’язків щодо своєчасної сплати ЄВ та розуміння необхідності термінового погашення заборгованості дозволить вирішити проблему створення нових боргів. Своєчасна сплата єдиного внеску, податків і зборів – це піклування про підвищення стандартів життя.

 Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області