Фото без опису Міжнародний день пам’яті голокосту ромів було започатковано 23 листопада 1996 року активістами ромських організацій десятьох країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції під назвою: «Геноцид. Пам'ять. Надія».

   На державному рівні в Україні цей день вшановується 2 серпня відповідно до Постанови Верховної Ради України № 2085-IV від 8 жовтня 2004 року.

   Саме в ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі нацисти вбили понад 4000 ромських в’язнів. Пораймос – саме такий термін прийнято використовувати на позначення геноциду ромів у нацистській Німеччині з приходом до влади Адольфа Гітлера та на території всієї Європи під час Другої світової війни.

   У часи Другої світової війни, за даними дослідників, загинуло від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів, 20 тисяч з них – на території України. Остаточна кількість загиблих ромів на території Чернігівщини невідома.

   Багато десятиліть минуло, віддаляючи  від тих жахливих подій, і сьогодні Україна впевнено йде європейським шляхом, де немає місця расовому упередженню та агресії.

   Сьогодні українські громадяни ромської етнічної ідентичності разом з усіма борються за свободу й незалежність нашої держави: служать у Збройних Силах України, організовують гуманітарну допомогу, здійснюють адвокацію на міжнародному рівні.

За повідомленням Департаменту культури і туризму, національностей та релігій
Чернігівської обласної військової адміністраці