Фото без опису  Повномасштабна війна, яка триває в Україні, не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними в нашій державі й раніше. Домашнє насильство є одним із тих явищ, яке у період війни може лише загострюватись і при цьому залишатися невидимим.

          Найбільш потерпають у суспільстві від насильства, як правило, жінки та діти.

          Відповідно до статті 1 Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” домашнє насильство — діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

          Дитина, яка постраждала від домашнього насильства, - особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства у будь-якій формі або стала свідком (очевидцем) такого насильства.

          Дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах, - є дитина, яка зазнала жорстокого поводження, у тому числі пов’язаного з діяннями (діями або бездіяльністю) домашнього насильства, внаслідок якого вона постраждала або свідком (очевидцем) якого була.

          На жаль, за чотири місяці 2023 року до служби у справах дітей Бахмацької міської ради, як суб’єкта організації соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, надійшло 10 повідомлень від відділення поліції про вчинення домашнього насильства у присутності або за участю 14 дітей.

          Основною причиною різних ситуацій насильства є стан алкогольного сп’яніння батьків, їх соціально-економічна нестабільність: низький рівень життя та достатку, безробіття тощо.

          За результатами проведеної роботи суб’єктами організації соціального захисту дітей, на винних осіб складені протоколи про адміністративні правопорушення, які передані на розгляд до суду. Постраждалим особам  надано психологічні консультації, проведено соціально-профілактичну роботу, спрямовану на запобігання сімейному неблагополуччю, домашньому насильству та жорстокому поводженню з дітьми, проведені оцінки рівня безпеки дітей та оцінювання потреб сім’ї, кривдників запрошено на засідання комісії з питань захисту прав дитини.

          Тож, шановні батьки, звертаємось до Вас з проханням не допускати вживання алкогольних напоїв, уникати сварок, особливо у присутності дітей, належно виконувати свої обов’язки. Діти - це наше майбутнє, і усе, що діється в дитини вдома, справді накладає свій відбиток на її психічне здоров'я та розвиток, і це може даватися взнаки в майбутньому.