Фото без опису 20 вересня в м. Бахмач Чернігівської області за участю спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області відбулася робоча зустріч з представниками місцевого самоврядування, закладів освіти та суб’єктами господарювання Бахмацької, Батуринської, Дмитрівської територіальних громад. Метою цією зустрічі було обговорення основних питань харчування дітей, вимог до організації харчування здобувачів освіти в освітніх закладах, у тому числі сфери державного контролю, що належить до компетенції Головного управління.

   Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен під час доповіді наголосив на важливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) в нинішніх умовах воєнного стану. Він зазначив, що, попри припинення планових перевірок, заходи державного нагляду можуть проводитися за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини.

   Юрій Павлішен звернув увагу на те, що система HACCP, яка покладена в основу управління безпечністю харчових продуктів, дозволяє знизити ризики, пов’язані з харчовими отруєннями. Нагадав, що суб'єкти господарювання, які надають послуги з харчування дітей, повинні мати реєстрацію, як оператори ринку харчових продуктів; закуповувати харчові продукти у зареєстрованих виробників (постачальників) або в тих, хто має експлуатаційний дозвіл. Постачальники харчових продуктів, у свою чергу, мають бути зареєстровані в Реєстрі операторів ринку та мати експлуатаційні дозволи, якщо вони є виробниками продуктів харчування тваринного походження.

   Очільник підкреслив, що організація харчування у закладах освіти здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, і вкотре нагадав присутнім основні вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року за №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Крім того, зупинився на питанні щодо складання орієнтовного сезонного чотиритижневого меню. Зазначив, що на всі страви, включені до переліку меню, мають бути розроблені й затверджені технологічні картки. При цьому можна користуватися технологічними картами, затвердженими МОЗ або розробленими самостійно й узгодженими з територіальними підрозділами Держпродспоживслужби.

   Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

   Наприкінці заходу всі учасники зустрічі мали змогу поставити питання та отримати ґрунтовні відповіді.

За повідомленням Головного управління

Держпродспоживслужби в Чернігівській області