Фото без опису 13 листопада 1708 року стало фатальним для міста Батурина – осередку тодішнього політичного життя – та всіх його мешканців. Столицю Гетьманщини, у статусі якої перебувало місто до 1708 року, війська російської імперії буквально стерли з лиця землі разом з 11-14 тисячами жителів (за різними підрахунками). Такою виявилася плата України за прагнення до волі й незалежності.

   Сьогодні, 315 років по тому, мешканці громади разом з представниками органів влади зібралися біля пам’ятника жертвам Батуринської трагедії, щоб вшанувати пам’ять мученицьки вбитих людей.

«Батурин – це урок кожному з нас. За сотні років ставлення росії до України не змінилося: ми знову мусимо захищати рідну землю, кров’ю виборюючи свою незалежність. І цього разу не схибимо – ворог обов’язково буде переможений, бо у своєму прагненні ми єдині. Зараз тисячі наших захисників і захисниць дають гідну відсіч чисельно переважаючій ворожій силі. Але ми сильніші. Ми пам’ятаємо всі скоєні звірства і робимо все для того, щоб вони не повторилися», – звернувся до зібрання перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем.

   Панахиду за загиблими відправив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, після чого учасники заходу поклали квіти до пам’ятного хреста на території Цитаделі Батуринської фортеці.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації