Фото без опису  Реформування освітньої галузі супроводжується низкою завдань, які необхідно вирішувати вже зараз. Однією з умов створення сучасної системи ефективного управління закладом загальної середньої освіти може стати його фінансова автономія. Поняття «автономія» означає самостійність, володіння правом самостійного вирішення питань внутрішнього значення. Автономія передбачає, що ЗЗСО зможуть самостійно формувати освітні програми, складати навчальні плани з навчальних предметів відповідно до стандартів середньої освіти, обирати підручники, методики навчання та виховання, розвивати навчально-матеріальну базу.

    Тож про аспекти автономії закладів освіти, її види та можливості організації і переваги йшлося сьогодні на зустрічі керівників закладів освіти громади з представниками Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К.Д. Ушинського. На початку заходу заступник міського голови з питань гуманітарної сфери Світлана Книга наголосила на важливості даного спілкування, адже головне завдання - допомогти сформувати ефективну систему управління освітою в громаді.

    Лектори - методист Наталія Баришовець та доцент кафедри педагогіки, корекційної освіти та менеджменту, кандидат педагогічних наук Людмила Іваненко детально зупинилися на наступних питаннях:

1. Установчі документи закладів загальної середньої освіти в контексті реалізації Концепції "Нова українська школа".

2. Лідерство як один із чинників професійної компетентності сучасного керівника.

3. Фінансова автономія закладу загальної середньої освіти в контексті Нової української школи.

4. Фандрайзинг як інструмент додаткового фінансування. Державно- приватне партнерство в освіті.