Фото без описуЗдоров'я — це найбільша цінність, адже тільки за його наявності в людини є сили та наснага для справ, спілкування, творчості та й загалом вникає бажання жити й насолоджуватися кожним днем буття. Сучасне життя вимагає від нас бути активними, тому ми маємо турбуватися про своє здоров'я. А головною метою діяльності в галузі охорони здоров'я громади є наближення кваліфікованих та якісних медичних послуг до населення, профілактика та забезпечення раннього виявлення захворювань, формування мотивації до здорового способу життя населення, що в свою чергу сприятиме покращенню демографічної ситуації.

  Тож з метою покращення медичного обслуговування населення в нашій громаді першочергово прийняті програми підтримки закладів охорони здоров'я, а саме: комунальних некомерційних підприємств — Бахмацьких міської лікарні, центру надання первинної медико-санітарної допомоги та лікарні-хоспісу. Що ж передбачено в даних програмах?

   Так, Програма “Фінансова підтримка розвитку вторинної медичної допомоги на 2022 рік” направлена на забезпечення ефективного функціонування міської лікарні шляхом фінансування її поточних видатків. Це  придбання предметів, матеріалів, обладнання, інвентарю, медикаментів і перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, оплати комунальних послуг та енергоносіїв; зміцнення матеріально-технічної бази, а також підвищення кваліфікації медичних працівників. Орієнтовна вартість за Програмою на ці заходи — понад 13 млн.гривень.

   Програмою передбачено і забезпечення окремих категорій населення та хворих з відповідним захворюваннями лікарськими засобами на пільговій основі (згідно з Постановою КМУ від 17 серпня 1998 р. № 1303, на що буде спрямовано з місцевого бюджету 180 тис. гривень. Детальніше за посиланням:

   https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1303-98-%D0%BF#Text

   Проблема медичних кадрів існує не лише в нашій громаді. Які ж наявні програми місцевих стимулів для медичних працівників? Так, щоб заохотити медиків до роботи в межах Програми передбачено придбання службового житла для лікарів (750 тис. грн) та відшкодування вартості оренди житла та комунально-побутових послуг (50 тис. грн). Також буде забезпечено відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій медичним працівникам, які працювали на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, а також надання фінансової допомоги лікарям-інтернам.

   Пріоритетом в охороні здоров’я населення залишається надання первинної медико-санітарної допомоги. Тож затверджено Програму «Фінансова підтримка комунального некомерційного підприємства «Бахмацький міський центр первинної медико-санітарної допомоги» та медико-соціального забезпечення пільгових та соціально незахищених верств населення Бахмацької міської територіальної громади на 2022 рік», орієнтовний обсяг фінансування якої становить понад 6 млн. гривень. Ці кошти будуть спрямовані на наступні заходи:

 - забезпечення осіб та дітей з інвалідністю технічними та іншими засобами;

   У Бахмацькій міській територіальній громаді зареєстровано 62 особи з інвалідністю, з них: 5 дітей та 57 дорослих. Саме для цієї категорії передбачені технічні засоби - сечоприймачі, високопоглинаючі прокладки для жінок, які страждають нетриманням сечі, підгузки, а також технічні засоби з мовним виводом: глюкометри, термометри та тонометри.

   - забезпечення допомоги хворим на фенілкетонурію;

  Фенілкетонурія - одне з найбільш поширених спадкових захворювань, зумовлених порушенням обміну незамінної амінокислоти фенілаланіну (складової білка).

   У нашій громаді проживає 2 дітей з цим діагнозом, які потребують лікувального харчування.

- забезпечення молочними сумішами дітей першого року життя, народжених ВІЛ-інфікованими матерями;

   На сьогодні епідемічна ситуація характеризується високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед представників різних груп населення. Тож ВІЛ-інфіковані діти першого року життя забезпечуються молочними сумішами за рахунок коштів з місцевого бюджету.

- безоплатне та пільгове забезпечення лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих груп населення;

   На обліку у КНП «Бахмацький міський центр ПМСД» знаходиться значна кількість хворих, які потребують безперервного медикаментозного забезпечення та згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» мають право на безоплатне отриманя лікарських препаратів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.

- надання паліативної допомоги населенню громади;

   Маємо невтішну статистику У 2021 році у Бахмацькій міській територіальній громаді від онкологічних захворювань померло – 84 особи.

   Станом на 01 січня 2021 року в Бахмацькій міській територіальній громаді перебувало на обліку 998 хворих на злоякісні новоутворення, з них вперше виявлено (у 2019 році) більше 150 осіб. Серед онкологічних хворих паліативної допомоги (знеболення) протягом року потребували 219 осіб. У середньому наркотичних анальгетиків потребували 6 – 20 хворих за місяць. Тож основне завдання паліативної допомоги – це позбавлення від болю, усунення або зменшення розладів життєдіяльності та інших важких проявів хвороби, що спрямовані на покращення якості життя пацієнтів, які мають невиліковну хворобу та хронічний больовий синдром.

- туберкулінодіагностика дитячого населення громади;

  У наступному році потребують проведення туберкулінодіагностики 3084 дітей нашої громади. Для проведення туберкулінодіагностики у 2022 році необхідно закупити 6168 доз туберкуліну, що дасть змогу вчасно діагностувати інфікування дітей туберкульозною інфекцією та відповідно попередити розвиток у них тяжких форм туберкульозу.

   Також цією Програмою передбачена і фінансова підтримка КНП «Бахмацький міський центр первинної медико-санітарної допомоги” (в першу чергу, кошти будуть спрямовані на оплату енергоносіїв, комунальних послуг, придбання обладнання і предметів довгострокового користування, в тому числі, і придбання гематологічного аналізатора - приладу, призначеного для проведення кількісних досліджень клітин крові).

   Підсумовуючи, зазначимо, що головною метою діяльності в галузі охорони здоров'я громади є наближення кваліфікованих та якісних медичних послуг до всіх верств населення, профілактика та забезпечення раннього виявлення захворювань, підвищення рівня ефективності використання ресурсів, формування мотивації до здорового способу життя населення та покращення демографічної ситуації.