Фото без опису Через війну в прифронтових селах та містечках зменшується кількість населення. Людям похилого віку, які залишаються у віддалених громадах, все важче дістатися до амбулаторій, що часто розташовані за десятки кілометрів від їх домівок. На нові виклики реагує і сфера охорони здоров'я. Зокрема, у 10 пілотних громадах України впроваджується мобільна медична послуга в рамках проєкту «Здоров'я без відстані: мобільна медицина для громад»,  що наблизить якісну та своєчасну допомогу пацієнтам у віддалених селах.

   «З початком війни громадам все важче забезпечити надання якісної медичної допомоги, особливо у віддалених населених пунктах. Виклики, які потребували вирішення до війни, зараз стали ще болючішими, тому ми допомагаємо громадам запустити мобільну медичну послугу»,— розповідає Світлана Рожок, радниця проєкту GIZ. 

   Що таке мобільні амбулаторії?

   Медичні мобільні амбулаторії – це «лікарські кабінети» на колесах, а не швидкі допомоги, як може здатися. Вони створені для планової та регулярної діагностики людей у громаді. Амбулаторії курсуватимуть селами своєї громади за регулярним, спланованим громадою, графіком, щоб консультувати, вакцинувати, обстежувати, лікувати пацієнтів своїх громад. Таким чином, пацієнту більше не треба буде їхати за десятки кілометрів, щоб побачитись з лікарем. Мобільні амбулаторії будуть оснащені сучасним медичним обладнанням, навіть портативним УЗД і лабораторією, щоб аналізи, гарантовані ПМГ на первинці, можна було зробити на місці. 

   «Дуже важливо, що це буде планова постійна робота, а не одноразовий візит лікаря у віддалене село. До пацієнтів регулярно приїжджатиме їх сімейний лікар та медична сестра, які постійно будуть вести пацієнтів та тримати з ними зв'язок між візитами. За потребою, громада зможе долучити до огляду вузьких спеціалістів», — розповідає координаторка проєкту від БФ «Пацієнти України» Ольга Завадська. 

   Яка є потреба у мобільних амбулаторіях?

   Лікарі з віддалених громад розповідають, що зараз пацієнти рідко звертаються за плановим медичним контролем, а в медпунктах часто немає якісного медобладнання.  До лікарні пацієнти дістаються вже запізно, тож і захворювання діагностуються вже з ускладненнями або на пізніх стадіях, що ускладнює можливість одужання, лікування хвороб та знижує якість життя.

   «Пацієнти без власного транспорту можуть дістатися до найближчої лікарні лише автобусом, що курсує тільки раз на тиждень. В інші дні пацієнти не можуть доїхати до первинки», —  розповідає сімейна лікарка Альона Олійник зі Старовірівської громади на Харківщині. 

   «Амбулаторія надає медичну допомогу пацієнтам із 8 сіл. Всі села дуже розкидані один від одного, громада об'єднує 5 районів області, тож, аби дістатися меддопомоги, пацієнтам доводиться долати десятки кілометрів по ґрунтовій дорозі. Для старшого населення це неабияк важко», — розповідає сімейна лікарка Тетяна з Шосткинської громади Сумської області. 

   Як запустити мобільну амбулаторію?

    «Впровадженню мобільних бригад передує старанна підготовка. Насамперед, зараз продумується перелік медичних послуг і необхідного обладнання, щоб мешканці віддалених громад могли отримати допомогу. Медичні команди зараз проходять необхідне навчання. Для управлінців громад проводяться стратегічні сесії, завдяки чому робота мобільних бригад буде ще ефективнішою», — ділиться Наталія Рябцева, співзасновниця Українського центру охорони здоровʼя (UHC) та тренерка проєкту.

   В рамках проєкту 10 громад впровадять у себе мобільну медичну послугу:  Шосткинська громада, Баштанська, Старовірівська, П'ятихатська, Роздільнянська, Арцизька, Куликівська, Доманівська, Солонянська та Бахмацька. Зараз вони проходять підготовче навчання менеджерів, лікарів та медичних сестер та налагоджують кооперацію органів місцевого самоврядування, первинок і вторинок в громаді, для того, щоб попри всі виклики сьогодення, в громаді була доступна якісна медична допомога. 

   Проєкт реалізується БФ «Пацієнти України» у партнерстві з Українським центром охорони здоровʼя (UHC) за підтримки проєкту «Спеціальна програма підтримки України», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.