Фото без описуЗбройна агресія росії проти України призвела до збільшення кількості засуджених за злочини проти основ національної безпеки. Одразу після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну було ухвалено зміни до Кримінального кодексу України Законом від 3 березня №2108-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» було додано склад нового злочину - колабораційна діяльність.

   Сьогодні на обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває близько 600 осіб, засуджених до альтернативних видів покарань за злочини проти основ національної безпеки, з яких майже 200 – за злочини, пов’язані з колабораційною діяльністю.  Не винятком є і Ніжинський РС №3 філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області.

   Хто такий колоборант? Колаборант – це особа, яка усвідомлено співпрацює з окупаційною цивільною чи військовою владою на шкоду власній державі.

  Сьогодні на обліку в Ніжинському районному секторі №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області перебувають особи, засуджені до альтернативних видів покарань за злочини проти основ національної безпеки та за колабораційною діяльністю.

  Так, нещодавно відбулася зустріч психолога КУ ЦНСП Бахмацької міської ради Макаренко Інни Анатоліївни з даною категорією клієнтів пробації Ніжинського РС №3 філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області. Метою зустрічі стало надання мотиваційної консультації, щодо зміни ризикованої поведінки, попередження та подолання соціальних проблем суб’єктів пробації з числа осіб, які вчинили злочини проти основ національної безпеки України.

   По закінченню зустрічі учасники подякували за надану інформацію волонтеру пробації та домовилися про наступні зустрічі.

Анна ГОРБАЧ, начальник Ніжинського районного сектору №3

філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області